Сирну паску з родзинками традиційно готують наші господині напередодні Світлої неділі Христової. Справа ця в принципі нехитра, але є деякі тонкощі, на які варто звернути увагу. По-перше, сир повинен бути натуральним, інакше смак і текстура паски можуть розчарувати. По-друге, його слід гарненько віджати, щоб позбавити від зайвої вологи. По-третє, пасці необхідно провести в формі не менше доби, щоб сирна маса грунтовно спресовалась і ущільнилась. Загалом, поставитися до приготування цієї традиційної страви слід дуже уважно і не поспішати. Тоді ваша сирна паска з родзинками вийде дійсно дуже смачною і стане справжньою окрасою святкового столу!
ІНГРЕДІЄНТИ:
Нежирний сир - 700 г
Родзинки без кісточок - 50 г
Суміш цукатів - 100 г
Ром - 5 ст. Л.
Жовтки - 2 шт.
Цукор - 100 г
Вершки жирністю 33% - 150 мл
Вершкове масло - 125 г
Ванільний цукор - 10 г
Покроковий рецепт приготування:
Крок 1
Підготуйте сир для паски з родзинками. Помістіть його на марлю, складену вдвічі, сформуйте вузлик і підвісьте на ніч над каструлею в прохолодному місці, щоб стекла сироватка.
Крок 2
Ізюм для паски ретельно вимийте і висушіть, розклавши на паперовому рушнику. Цукати дрібно наріжте. Підготовлені інгредієнти покладіть в миску і залийте ромом. Верх ємності затягніть плівкою і залиште на ніч.
Крок 3
Вранці жовтки збийте міксером з цукром в нержавіючій ємності до отримання пишної маси однорідної консистенції. Влийте вершки і перемішайте. Поставте на гарячу водяну баню і, постійно помішуючи віночком, нагрівайте до загусання. До кипіння не доводите.
Крок 4
Ємність з жовтковою сумішшю поставте на лід і, збиваючи вінчиком, остудіть. Вершкове масло для паски наріжте кубиками і залиште на 30 хвилин. Сир протріть через дрібне сито.
Крок 5
М'яке вершкове масло збийте міксером з ванільним цукром. Ретельно перемішайте з сиром. Додайте жовткову масу і збийте міксером на низькій швидкості.
Крок 6
Форму для паски вистелити вологою, складеною вдвічі марлею так, щоб краї звисали зі стінок. Помістіть в неглибоку ємність. Дно форми не повинна торкатися дна ємності.
Крок 7
Перекладіть всередину пасочниці приготовлену раніше сирну масу. Накрийте кінцями марлі, зверху помістіть гніт. Приберіть в холодильник на 24 години. Перед подачею сирну паску з родзинками переверніть на тарілку і прикрасьте за бажанням.
Творожную паску с изюмом традиционно готовят наши хозяйки в канун Светлого воскресенья Христова. Дело это в принципе нехитрое, но есть некоторые тонкости, на которые стоит обратить внимание. Во-первых, творог должен быть натуральным, иначе вкус и текстура паски могут разочаровать. Во-вторых, его следует хорошенько отжать, чтобы избавить от лишней влаги. В-третьих, паске необходимо провести в форме не менее суток, чтобы творожная масса основательно спрессовалась и уплотнилась. В общем, отнестись к приготовлению этого традиционного блюда следует очень внимательно и не торопиться. Тогда ваша творожная паска с изюмом получится действительно очень вкусной и станет настоящим украшением праздничного стола!
ИНГРЕДИЕНТЫ:
- нежирный творог – 700 г
- изюм без косточек – 50 г
- смесь цукатов – 100 г
- ром – 5 ст. л.
- желтки – 2 шт.
- сахар – 100 г
- сливки жирностью 33% – 150 мл
- сливочное масло – 125 г
- ванильный сахар – 10 г
ПОШАГОВЫЙ РЕЦЕПТ ПРИГОТОВЛЕНИЯ:
Шаг 1
Подготовьте творог для пасхи с изюмом. Поместите его на марлю, сложенную вдвое, сформируйте узелок и подвесьте на ночь над кастрюлей в прохладном месте, чтобы стекла сыворотка.
Шаг 2
Изюм для пасхи тщательно вымойте и обсушите, разложив на бумажном полотенце. Цукаты мелко нарежьте. Подготовленные ингредиенты положите в миску и залейте ромом. Верх емкости затяните пленкой и оставьте на ночь.
Шаг 3
Утром желтки взбейте миксером с сахаром в нержавеющей емкости до получения пышной массы однородной консистенции. Влейте сливки и перемешайте. Поставьте на горячую водяную баню и, постоянно помешивая венчиком, нагревайте до загустения. До кипения не доводите.
Шаг 4
Емкость с желтковой смесью поставьте на лед и, взбивая венчиком, остудите. Сливочное масло для пасхи нарежьте кубиками и оставьте на 30 минут. Творог протрите через мелкое сито.
Шаг 5
Мягкое сливочное масло взбейте миксером с ванильным сахаром. Тщательно перемешайте с творогом. Добавьте желтковую массу и взбейте миксером на низкой скорости.
Шаг 6
Форму для пасхи выстелите влажной сложенной вдвое марлей так, чтобы края свисали со стенок. Поместите в неглубокую емкость. Дно формы не должна касаться дна емкости.
Шаг 7
Переложите внутрь пасочницы приготовленную ранее творожную массу. Накройте концами марли, сверху поместите гнет. Уберите в холодильник на 24 часа. Перед подачей творожную пасху с изюмом переверните на тарелку и украсьте по желанию.